Ronald Naar voltooit Seven Summits
1992
De bekendste Nederlandse bergbeklimmer Ronald Naar drukt gedurende ruim dertig jaar een groot stempel op de vaderlandse bergsport. Hij beklimt in die periode alle vierduizenders in Zwitserland, de noordwand van de Eiger, de Nanga Parbat, de K2 en vele andere aansprekende toppen. Daarna is hij ook actief op beide polen. In 1992 is Naar de eerste Nederlander die de zogenaamde Seven Summits, de hoogste bergen op de zeven continenten op zijn naam schrijft. Overigens is hij de zevende klimmer ter wereld die dit presteert.

Seven Summits
1. Mount Everest, Azië (8848 m)
2. Aconcagua, Zuid-Amerika (6962 m)
3. Mount McKinley, Noord-Amerika (6194 m)
4. Kilimanjaro, Afrika (5895 m)
5. Elbrus, Europa (5642 m)
6. Mount Vinson, Antarctica (4897 m)
7. Carstensz Piramide, Oceanië (4884 m)
Eerste Nederlandse vrouwenexpeditie
1988
In 1988 wordt het initiatief genomen om de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie naar de Himalaya te organiseren. Een team van vijf klimsters (Frederike Bloemers, Janka van Leeuwen, Myra de Rooy, Gerda de Groene & Marjolein Meere) en een arts (Annet Boom) bedwingen, de nog niet door Nederlanders beklommen berg, de Oost Chamlang (7290m) in Nepal. Alle vijf klimsters bereiken de top. Twintig jaar later neemt Bloemers het initiatief tot de start van het netwerk van rots- en alpienklimsters Cima Immink.
De deelnemers aan de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie met op de achtergrond de Chamlang
Fusie KNAV en NBV
1998
Na spannende leden(raads)vergaderingen in het najaar van 1997 besluiten de Koninklijke Nederlandse Alpen-Vereniging en de Nederlandse Bergsport Vereniging op 1 januari 1998 te fuseren. Het wordt dan de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Bij het honderdjarig bestaan in 2002 krijgt de vereniging weer haar status ‘Koninklijk’ terug.
Vanaf 1990 werken KNAV en NBV samen in een federatief verband: Nederlandse Klim- en Bergsportbond. De NKBB regelde centraal aan aantal zaken zoals de gezamenlijke ontwikkeling van het sportklimmen in Nederland. De intentie was om stap voor stap tot een volledige fusie te komen. De KNAV en de NBV die dan respectievelijk twintig- en dertigduizend leden tellen, hadden elk een professioneel bureau, een uitvoerig opleidingsprogramma. De verenigingen fuseerden uiteindelijk op 1 januari 1998 tot één vereniging. Nu, na ongeveer 20 jaar, kan worden gesteld dat de fusie geslaagd is. Zij heeft de synergie gebracht die de voorstanders ervan verwachtten en de animositeit tussen de KNAV- en de NBV-bloedgroepen is uitgebleven.
Katja Staartjes op de Mount Everest
1999
De eerste Nederlandse beklimming door een vrouw van de hoogste berg ter wereld komt op naam van Katja Straatjes te staan. Met een Britse expeditie klimt zij op 13 mei 1999 via de zuidcolroute, met behulp van extra zuurstof, naar de top. De Japanse Junko Tabei was op 16 mei 1975 de eerste vrouw die de top van de Mount Everest bereikte.
Katja Staartjes

Belangrijkste Nederlandse boeken over de historie van de bergsport
- G. Kraemer - Overwinnaars der Bergen (1948)
- J.A. Bierens de Haan - Een halve eeuw Nederlands alpinisme 1902-1952 (1952)
- J.F. Saltet e.a. - Koninklijke Nederlandse Alpen Vereniging 1902-1977. Gebeurtenissen van de laatste 25 jaar (1977)
- Mark van Hattem - Alpendromen. De beklimming als ontdekkingstocht (1995)
- Mark van Hattem & Robert Eckhart - Grenzeloos verlangen. Tweehonderd jaar alpinisme (1995)
- Charles Dufour & Robert Weijdert - Bergland. Een eeuw Nederlands alpinisme (2002)
Jorg Verhoeven winnaar Worldcup
2008
In 2005 wint Jorg Verhoeven voor het eerst een worldcup-wedstrijd lead sportklimmen. In 2008 wordt hij overall winnaar van de worldcup lead klimmen. Een opmerkelijke prestatie voor een Nederlander. Overigens woont en traint Verhoeven in Oostenrijk. In 2006 is Jorg Verhoeven de eerste Nederlander die een 9a-route klimt.
Jorg Verhoeven
Martin Flickweiler
Martin Flickweiler specialist begwallklimmen
2009
Martin Flickweiler is de meest succesvolle bigwallklimmer in ons land. Naast diverse beklimmingen in Yosemite is hij actief in Patagonië, op Groenland, in Stewart Valley op Baffin Island en op Duivelsei in Suriname. Flickweilers meest aansprekende prestatie is zijn solo-expeditie van drie weken op Baffin Island.
 
De recente geschiedenis van de Nederlandse bergsport
1988 - heden