De recente geschiedenis van de Nederlandse bergsport
1988-heden
Eerste Nederlandse vrouwenexpeditie
1988
In 1988 wordt het initiatief genomen om de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie naar de Himalaya te organiseren. Een team van vijf klimsters (Frederike Bloemers, Janka van Leeuwen, Myra de Rooy, Gerda de Groene & Marjolein Meere) en een arts (Annet Boom) bedwingen, de nog niet door Nederlanders beklommen berg, de Oost Chamlang (7290m) in Nepal. Alle vijf klimsters bereiken de top. Twintig jaar later neemt Bloemers het initiatief tot de start van het netwerk van rots- en alpienklimsters Cima Immink.
Ronald Naar voltooit Seven Summits
1992
Gedurende ruim dertig jaar drukt de professionele Nederlandse bergbeklimmer Ronald Naar een groot stempel op de vaderlandse bergsport. Hij beklimt in die periode alle vierduizenders in Zwitserland, de noordwand van de Eiger, de achtduizenders Nanga Parbat, Mount Everest en K2 en vele andere aansprekende toppen. Daarna is hij ook actief op beide polen. In 1992 is Naar de eerste Nederlander die de zogenaamde Seven Summits op zijn naam schrijft. Overigens is hij de zevende klimmer ter wereld die dit presteert.
De Seven Summits
De zeven hoogste bergen op de zeven continenten op onze aarde.
1. Mount Everest, Azië (8848 m)
2. Aconcagua, Zuid-Amerika (6962 m)
3. Mount McKinley, Noord-Amerika (6194 m)
4. Kilimanjaro, Afrika (5895 m)
5. Elbrus, Europa (5642 m)
6. Mount Vinson, Antarctica (4897 m)
7. Carstensz Piramide, Oceanië (4884 m)
Fusie KNAV en NBV
1998
Na spannende leden(raads)vergaderingen in het najaar van 1997 besluiten de Koninklijke Nederlandse Alpen-Vereniging en de Nederlandse Bergsport Vereniging op 1 januari 1998 te fuseren. Het wordt dan de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Bij het honderdjarig bestaan in 2002 krijgt de vereniging weer haar status ‘Koninklijk’ terug.
Vanaf 1990 werken KNAV en NBV samen in een federatief verband: Nederlandse Klim- en Bergsportbond. De NKBB regelde centraal aan aantal zaken zoals de gezamenlijke ontwikkeling van het sportklimmen in Nederland. De intentie was om stap voor stap tot een volledige fusie te komen. De KNAV en de NBV die dan respectievelijk twintig- en dertigduizend leden tellen, hadden elk een bureau, tijdschrift en een opleidingsprogramma. De verenigingen fuseerden uiteindelijk op 1 januari 1998 tot één vereniging.
De fusie bracht de synergie die de voorstanders ervan verwachten en de animositeit tussen de KNAV- en de NBV-bloedgroepen is uitgebleven. Nu is de NKBV een krachtige serviceorganisatie gericht op de bergsport, met een eigen opleidingsprogramma, een fraai tijdschrift ‘Hoogtelijn’ en fungeert als sportbond voor het sportklimmen.
Katja Staartjes op de Mount Everest
1999
De eerste Nederlandse beklimming door een vrouw van de hoogste berg ter wereld komt op naam van Katja Straatjes te staan. Met een Britse expeditie klimt zij op 13 mei 1999 via de zuidcolroute, met behulp van extra zuurstof, naar de top. De Japanse Junko Tabei was op 16 mei 1975 de eerste vrouw die de top van de Mount Everest bereikte.
Belangrijkste Nederlandse boeken over de historie van de bergsport
– G. Kraemer – Overwinnaars der Bergen (1948)
– J.A. Bierens de Haan – Een halve eeuw Nederlands alpinisme 1902-1952 (1952)
– J.F. Saltet e.a. – Koninklijke Nederlandse Alpen Vereniging 1902-1977. Gebeurtenissen van de laatste 25 jaar (1977)
– Mark van Hattem – Alpendromen. De beklimming als ontdekkingstocht (1995)
– Mark van Hattem & Robert Eckhart – Grenzeloos verlangen. Tweehonderd jaar alpinisme (1995)
– Charles Dufour & Robert Weijdert – Bergland. Een eeuw Nederlands alpinisme (2002)
Jenny Visser-Hooft pickel wisseltrofee
2006
In 2006 overhandigde Frans Visser, de 100 jaar oude pickel van Jenny Visser-Hooft als wisseltrofee voor Nederlandse vrouwen die uitzonderlijke alpiene prestaties hebben geleverd aan Frederike Bloemers.
Frans, in 2015 overleden, was de zoon van Nederlandse bekendste bergsporter voor de Tweede Wereldoorlog dr. Philips Christiaan Visser en diens tweede vrouw. Het echtpaar Visser-Hooft voerde vier iconische expedities uit in de Karakoram tussen 1922 en 1935.
Bloemers was de eerste Nederlandse vrouw tot boven de 7200 meter klom en leider van Nederlands eerste vrouwen expeditie.
Op haar beurt gaf zij de pickel in 2012 door aan Katja Staartjes, die onder andere als eerste Nederlandse op de Mount Everest stond.
In 2015 gaf Staartjes hem door aan Marianne van der Steen die al jaren mooie alpiene avonturen beleeft en lid is van het Nederlands IJsklimteam. (De eigenares van de Jenny Visser-Hooft Pickel bepaalt zelf aan wie de wisseltrofee wordt overgedragen.)
Jorg Verhoeven winnaar Worldcup
2008
In 2005 wint Jorg Verhoeven voor het eerst een worldcup-wedstrijd lead sportklimmen. In 2008 wordt hij, als eerste Nederlander, overallwinnaar van de worldcup lead sportklimmen. Een opmerkelijke prestatie. In die periode woont en traint Verhoeven in Oostenrijk. In 2006 is Jorg Verhoeven de eerste Nederlander die een 9a-route klimt.
Martin Flickweiler specialist begwallklimmen
2009
Martin Flickweiler is de meest succesvolle bigwallklimmer in ons land. Naast diverse beklimmingen in Yosemite is hij actief in Patagonië, op Groenland, in Stewart Valley op Baffin Island en op Duivelsei in Suriname. Flickweilers meest aansprekende prestatie is zijn solo-expeditie van drie weken op Baffin Island. (Om medische redenen heeft Flickweiler zijn carrière als bigwall- en topklimmer moeten beëindigen.)